06/02/2023

Projekat mikro kreditiranja „Dajmo kredit za razvoj u Srbiji“ 2001. godine nastao je na inicijativu italijanskih partnera ICS-a, Koros Fondacije i italijanske Banke Etike, kao izraz solidarnosti i podrške razvoju malih dohodovnih aktivnosti u ratovima i krizama razrušenoj srpskoj ekonomiji.
Bazirajući svoje aktivnosti na principima „etičkog“ finansiranja, namera italijanskih partnera bila je da kroz edukaciju i trening lokalnih udruženja poljoprivrednih proizvođača, uz aktivno učešće i podršku opštinskih struktura i odabrane banke, omogući sitnim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima pristup kreditnim fondovima.
Nakon jednogodišnje edukacije i treninga koji su prošli izabrani članovi udruženja poljoprivrednih proizvođača, a koji su imali za cilj da maksimalno tehnički osposobe Udruženje za pomoć članovima u podnošenju zahtjeva za kredit, pravljenju biznis plana, preselekciji, selekciju, finansiranje i monitoring, u izabranim opštinama Svrljig i Sokobanja oformljeni su Garantni fondovi. Italijanski partneri su za svaku opštinu obezbedili 1/3 od ukupnog Garantnog fonda i dali na poklon udruženjima, dok su opštine i Niška banka u jednakom omjeru obezbedile preostale 2/3 fonda.
U Sokobanji udruženje poljoprivrednih proizvođača „Centar za unapređenje sokobanjskih sela“ u saradnji sa opštinom Sokobanja i Niškom bankom do kraja aprila 2004. podelili su 40 kredita u prosečnoj vrednosti 45.000 dinara malim poljoprivrednim proizvođačima za različite aktivnosti: uzgoj koza, ovaca i pčelarstvo. Krediti se otplaćuju u periodu od 2 godine, sa grejs periodom od 6 meseci i kamatom od 7% na godišnjem nivou.
Pod istim uslovima otplate udruženje poljoprivrednih proizvođača „Agrarni Eko Centar“ iz Svrljiga u saradnji sa opštinom Svrljig i Niškom bankom dodelilo je svojim članovima 36 kredita u iznosu od po 50.000 dinara za: ratarstvo, pčelarstvo, uzgoj teladi, živine, ovaca, proizvodnju mleka i uzgoj puževa.