06/02/2023

Projekat je sproveden u partnerstvu sa udruženjem građana „Domovik“ iz Kosovske
Mitrovice. Opšti cilj projekta je bio podizanje kvaliteta života maloletnih migranata bez pratnje pružanjem raznih vidova podrške i neophodnih informacija. U osnovi ovog cilja je namera da se uoblaže rizici sa kojima se suočavaju maloletni migranti bez pratnje i obezbedi njihov što bezbedniji prolazak kroz Srbiju bez dodatnih trauma i opasnosti, poštujući njihova elementarna ljudska prava. Aktivnosti su realizovane u Niškom i Pčinjskom okrugu u periodu Decembar 2015 do Decembra 2016
Projektni rezultati:
Informisanje maloletnih migranata bez pratnje o njihovim pravima, kao i načinu ostvaranje istih u periodu boravka u Srbiji- ostvaren ličnim kontaktima putem održavanja treninga i kreativno-edukativnih radionica sa maloletnim migrantima, kao i putem informativnog internet portala.
Pomoć i podrška za maloletne migrante bez pratnje kroz treninge i kreativno-edukativne
radionice. Osnaživanje građana, organizacija civilnog društva, ustanova za brigu o deci i mladima i lokalnih samouprava u odnosu prema rastućem problemu iregularnih migracija. – Ovaj cilj je postgnut intezivnom saradnjom i razmenom iskustava partnera na projektu i obukom volontera.
Pravovremeno i objektivno obaveštavanje javnosti o životnim uslovima maloletnih migranata bez pratnje.
Projekat je podržan od ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.