06/02/2023

Nova Niš

Udruženje građana „NOVA“ je nestranačka i neprofitna organizacija koja ima za cilj da pomogne oporavak, zaštitu i razvoj građanskog društva, angažujući se između ostalog na pripremi i sprovođenju projekata u oblasti humanitarnog rada.

Članovi udruženja su psiholozi, sociolozi, glumci, muzičari, studenti; raseljena i izbegla lica. Većinom su profesionalno orijentisani na rad sa decom i ljudima kojima je pomoć potrebna. Udruženje ima svoje ogranke – članstvo u Pirotu, Bečeju, Vranju, Beogradu, Leskovcu, Kuršumliji, Beloj Palanci.

Većina članova udruženja „NOVA“ prethodnih godina bili su angažovani kao radioničari ili volonteri od strane Italijanskog konzorcijuma za solidarnost (ICS) na projektu psihosocijalne podrške izbegličkoj populaciji i raseljenim licima u kolektivnim centrima, čiji je donator UNHCR. Pri tom su uspostavljeni veoma dobri odnosi kako sa korisnicima u kolektivnim centrima tako i sa ljudima iz lokalnih samouprava. Kako bi se stečeno iskustvo sačuvalo u lokalnoj zajednici, organizacija je i nastala na inicijativu ICS-a, kao deo programa jačanja građanskog društva u Srbiji.

Osim ovog projekta, „NOVA “ je učestvovala u organizaciji više seminara i mnogih volonterskih aktivnosti sa decom iz kolektivnih centara kao i sa lokalnom decom (pozorišne i lutka predstave, slikarske i muzičke sekcije, kursevi engleskog jezika, izleti, posete istorijskim spomenicima i Skupštini grada…). U tim aktivnostima učestvovali su i volonteri, članovi sličnih organizacija iz raznih evropskih zemalja (Francuska, Italija, Španija).

Udruženje nastoji da ostvari što bolje kontakte sa srodnim organizacijama iz naše zemlje i inostranstva.